Çocuklarda ve Bebeklerde Ağız Ülseri
Ağız ülseri nedir, evde ağız ülseri tedavisi nasıl yapılır, ne iyi gelir? Ağız içi yaralar ve pamukçuk için kullanılan ağız ülseri tabiri, dudaklarda, diş etlerinde veya dilde görülen kırmızımsı, iltihaplı bir alanla çevrili beyaz lekelerdir. Bebeklerde sıkça görülen pamukçuk, ağızda veya dil yüzeyinde oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Acı vericidirler ve çocuğunuzun konuşmasını ve çiğnemesini çok zorlaştırabilirler. Çocuğunuzda pamukçuk veya ağzında yaralar varsa, ağrı çekiyor olmalı ve acısını hafifletmek için bazı çareler arıyor olmalısın. Neyse ki ağız ülserleri bulaşıcı değildir ve evde tedavi edilebilir. Bu yazıda lafı çok uzatmadan, bebeklerde ve küçük çocuklarda ağız ülseri veya pamukçuk için evde yapabileceğimiz ilaç nitelikli tarifler vereceğim.
Bebeklerde ve Çocuklarda Ağız Ülseri Tedavisi – En İyi 11 Ev İlacı
Çocuklarda stres, yaralanma (sert oyuncakların ağızdaki dokuya zarar vermesi), vitamin ve mineral eksikliği, vücut ısısı ve hatta gıda alerjileri gibi bir takım nedenlerle ağız ülserleri ortaya çıkabilir. Ağız ülseri ve pamukçuk için evde kolayca uygulayabileceğiniz aşağıdaki tarifler, çocuğunuza çok iyi gelecektir. Ben de kendi çocuklarımda bazılarını uyguladım ve faydasını gördüm. Tabi o zamanlar internet yoktu ancak her şeyi bilen tecrübeli komşu teyzeler vardı. 🙂
1) Bal

Çocuğunuz bir yaşından büyükse, ağız ülseri tedavisi için bal kullanabilirsiniz. Etkilenen bölgeye birkaç kez uygulayın. Bal, yaraları hızla iyileştirecek harika anti-mikrobik özelliklere sahiptir. Lütfen unutmayın: Çocuğunuz bir yaşından küçükse asla bal vermeyin.
2) Zerdeçal

Özellikle Uzak Doğu mutfaklarında bir temel olan zerdeçal, çocuklarda ağız ülserini tedavi etmek için kullanılabilir. Antienflamatuar, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri her türlü yara ve kesiği iyileştirir. Uygulamayı kolaylaştırmak için balla da karıştırabilirsiniz.
3) Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, tüm Hint evlerinde başka bir temel maddedir ve ağız ülseri yaralarının tedavisinde kullanışlıdır. Çocuğunuza içmesi için hindistancevizi suyu verebilir veya hindistan cevizi sütü ile gargara yaptırabilirsiniz. Bunlar evde yoksa, yaralara saf hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Ancak 1 yaşından küçükse bebeğiniz için hindistan cevizi yağı kullanmayın.
4) Ayran

Ayran, çocuklarda ağız ülseri için harika bir çaredir. Ayranın yoğurdunun kendi yaptığınız doğal yoğurt olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun ağzında ayranı çalkalamasını sağlayın. Ayranın içindeki dost canlısı bakteriler zararlı mikroplarla savaşmaya ve mantar enfeksiyonlarını uzak tutmaya yardımcı oluyor.
5) Fesleğen

Fesleğen yaprağı çiğnemek, ağız ülseri tedavisi için diğer bir çare olabilir. Yapraklar tıbbi özellikler içerir ve ülseri hemen iyileştirebilir. Fesleğen (Tulsi yaprakları), kısa sürede sonuç vermesi için günde iki kez ılık suyla birlikte çiğnenmelidir.
6) Tereyağ

Başka bir süt türevi olan tereyağ, ağız ülserlerini iyileştirmede harikalar yaratabilir. En iyi sonuçlar için tuzsuz tereyağını etkilenen bölgeye günde en az üç kez uygulamanız gerekir. Bunu yapmak, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacak ve çocuğunuzun rahatlamasını sağlayacaktır.
7) Aloe Vera

Bir başka ünlü ev ilacı olan aloe vera, çocuklarda da ağız ülserlerini iyileştirmek için harika bir seçimdir. Ağrıdan kurtulmayı sağlar, antibakteriyel ve iyileştirici özellikleri diş etlerinin sağlığına katkıda bulunur. Aloe Vera jelini etkilenen bölgeye uygulayabilir veya soğuk suyla karıştırıp harika sonuçlar için günde üç kez gargara gibi kullanabilirsiniz. Ancak bu çare çoğunlukla yanlış kullanılabilir. Bu nedenle sadece ağzı çalkalayabilecek yaştaki çocuklarda denenmelidir. Ve bu ilacı sadece doktorunuza danıştıktan sonra deneyin.
8) Meyankökü – ağız ülseri tedavisi

Ağız ülserini iyileştirmek için bir çorba kaşığı meyan kökü 2 bardak suyla karıştırılır ve çocuğunuza günde birkaç kez suyla gargara yaptırabilirsiniz. Meyan kökü toz halindeyse, en iyi seçenek onu biraz zerdeçal veya balla karıştırıp, etkilenen bölgeye uygulamaktır. Meyankökü yatıştırıcı görevi görür ve ayrıca ülser çevresindeki ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ağız ülseri en güçlü haldeyken uygulasanız bile, anında sonuç alırsınız – açık lezyonlar gevşer ve kırmızı renk azalır. Ancak, bu çare sadece daha büyük çocuklar için denenmelidir.
9) Dondurma – ağız ülseri tedavisi

Soğuk yiyecekler çocuğunuzun ülser ağrısını hafifletebilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, anında rahatlama için dondurma yiyebilirler. Dondurma, çocuğunuzun asla hayır demeyeceği bir ilaçtır.
10) Tuzlu su veya karbonat

Tuz veya karbonatı bir bardak suyla karıştırarak bir çözelti hazırlayın. Çocuğunuza bu solüsyonla ağzını çalkalamasını ve sonra tükürmesini söyleyin. Ancak çocuğunuzun gargarayı yutmamasına dikkat edin. Bebeklerdeki pamukçuk için 1 bardak kaynatıp soğutulmuş suya bir tatlı kaşığı karbonat koyun ve bu çözeltiye temiz bir gazlı bezi batırıp etkilenen bölgeyi silebilirsiniz.
11) Köri Yaprakları – ağız ülseri tedavisi

Köri yaprakları antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğundan, bu yapraklardan bir kaşık çiğnemek çocuğunuzun ağız ülserini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Çoğu durumda ağız ülseri çocuklar üzerinde uzun süreli bir etki bırakmadan azalır ve kaybolur. Sağladığımız ilaçlar çocuğunuzun iyileşmesini hızlandırabilir ve gelecekte ülser olma olasılığını azaltabilir. Sorun bir haftadan daha uzun sürerse çocuk doktoruna danışmak en iyisidir.
Kaynak: 1
camekanS‘ın diğer önerdiği yazılar
♥ Yeni Doğan Bebeğe Ne Hediye Alınır? 21+Çeşit
♥ Anne Hadi Oynayalım! Diyen Çocuğunuza 8 Farklı Oyalama Taktiği
♥ Bebek Yürüteçleri Zararlı Mı? Alsak Mı Almasak Mı?
♥ Çocuk kategorisindeki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu