ChatGPT Nedir? Nerelerde Kullanılır?
ChatGPT nedir? Nerelerde kullanılır? Sürekli duyduğumuz ve ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız bu yapay zeka robotu ile neler yapabiliriz? Bu konu hakkında çok basit bir dille size yardımcı olmaya çalışacağım.
ChatGPT, insan benzeri doğal dil işleme yeteneğine sahip bir yapay zeka modelidir. https://chat.openai.com adresi üzerinden sisteme giriş yapmak mümkündür. 2021 yılına kadarki tüm bilgiler (kitaplar, makaleler, web sayfaları ve diğer belgeler) içerisine yüklenmiş olup, milyonlarca kelime ve cümleyi öğrenerek, sorulan sorulara cevap verebilir.
ChatGPT, insanlarla doğal bir şekilde etkileşim kurmak ve onlara yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Birçok farklı konuda bilgi verebilir ve soruları cevaplayabilir. Bunun yanı sıra, ChatGPT, daha kurumsal alanlarda müşteri hizmetleri, akıllı asistanlar, otomatik cevap sistemleri ve diğer etkileşimli uygulamalar için kullanılabilir.
Sürekli olarak doğal dil işleme yeteneklerini geliştirir ve insan benzeri cevaplar vermeyi öğrenir. Doğal bir dilde konuşulan cümleleri anlar ve uygun bir şekilde yanıt verebilir. Birçok farklı dilde sorulan sorulara kendi dilinizde cevap verebilir.
Peki daha spesifik olarak ChatGPT neler yapabilir madde madde görelim.
1) Bilgi Kaynağı Olabilir
Herhangi bir konuda bilgi almak için kullanılabilir. Tarih, coğrafya, matematik, bilim veya güncel olaylar hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz, size yardımcı olur.
Müzik ve sanat hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz, örneğin, bir sanatçı hakkında bilgi almak isterseniz veya bir müzik parçası hakkında sorularınız varsa, ChatGPT’ye sorabilirsiniz. Hatta herhangi bir konuda şiir veya beste bile yazdırabilirsiniz.
2) Kod Yazabilir chatgpt nedir? nerelerde kullanılır?
Yazılım dillerini anlayabilir ve basit programlama görevlerini yerine getirebilir. Örneğin, bir sayısal hesap makinesi oluşturmak, bir dizi elemanını sıralamak veya bir metin dosyasını okuyup işlemek gibi basit programlama görevlerini yerine getirebilir. Kodlama yaparken karşılaştığınız hata mesajlarını çözümleyerek yardımcı olabilir.
3) Dil Öğretebilir
Dil öğrenmek isteyenler için, pratik yapabileceğiniz bir yol olabilir. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Türkçe gibi daha birçok dili bilir ve bu dillerde pratik yapabilirsiniz. Örneğin GhatGPT’ye şöyle bir komut vererek yabancı dili öğrenebilmek için karşılklı etkileşimli bir çalışma yapmasını isteyebilirsiniz.
Komut: Yazma becerilerimi geliştirmek için seni bir İngilizce öğretmeni olarak kullanmak istiyorum. Şu şekilde ilerleyeceğiz: Bana herhangi bir konuda bir öneri vereceksin ve ben de bu konular hakkında bir makale yazmaya çalışacağım. Daha sonra makalemi değerlendirip dil bilgisi veya anlatım hatası tespit edeceksin. Bana bu hatalar hakkında tavsiyelerde bulunacak ve yazma becerilerimi geliştirmeye çalışacaksın. Bunu günlük olarak yapacağız, bu nedenle anlaşmamızı hatırlaman gerekir. Makale konularını verirken kelime sınırı vereceksin. Örneğin: “Farkındalık hakkında 200’den fazla kelime içeren bir makale yaz.” diyebilirsin. Her makale sonrasında düzenli olarak kelime sayısını artıracaksın. Makale konularını verirken bana zaman sınırı vereceksin. Süre sınırı, makalenin kelime sayısı ve konusu ile tutarlı olmalıdır. “Yazmaya hazırım.” dediğimde göreve başlayacaksın.
Gördüğünüz gibi bu örnek, GhatGPT’ye ne kadar detaylı bir çalışma yaptırabileceğinizi göstermesi açısından bir fikir vermiştir.
4) Metin Üretebilir chatgpt nedir? nerelerde kullanılır?
Makale, mektup, e-posta, dilekçe veya rapor yazmak için ChatGPT size yardımcı olabilir. Hatta istediğiniz konuda bir öykü bile yazdırabilirsiniz. Örneğin; “Ahmet Ümit tarzında, içerisinde cinayet olan, gizemli olaylar geçen ve şaşırtıcı bir finalle sonlanan bir polisiye öykü yaz” dediğinizde size bunu anında yazar. Yazılan bu öykünün hiç bir yerde örneği yoktur ve tamamen yapay zeka ürünü ile müstakil bir akılla oluşturulmuş sebep sonuç bağlamında oldukça da mantıklı bir öykü olduğunu görebilirsiniz.
Ya da kendi kişisel bilgilerinizi vererek bir CV oluşturmanıza yardımcı olabildiği gibi, bir kuruma verilmek üzere bir dilekçe yazdırabilirsiniz.
YouTube videonuz için veya Blogunuz için bir metin oluşturmasını isteyebilirsiniz.
5) Cevapları İstediğiniz Standartta Verebilir
Sorulan sorulara gelecek olan cevapları ne şekilde isterseniz o şekilde verebilir. Örneğin; …..konusunda bana 10 maddelik bilgi verebilir misin? şeklinde maddelendirebilirsiniz. Ya da …..konusunu bana 5 yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği şekilde bilgi verebilir misin? dediğinizde cevabın zorluk seviyesini ayarlayabilirsiniz.
6) Yazım ve Anlatım Hatalarını Gösterebilir
Herhangi bir metni ChatGPT’ye tırnak içerisinde verdiğinizde bu metindeki anlatım hatalarını veya yazım hatalarını size göstermesini isteyebilirsiniz. Hatta yazılarınızda öneriler bile isteyebilirsiniz.
7) Önerilerde Bulunabilir
Size farklı konularda önerilerde bulunabilir. Örneğin bir kitap, film, restoran veya seyahat yeri hakkında istediğiniz şartlarda önerilerde bulunabilir.
8) Kitapları Özetleyebilir
Okumayı düşündüğünüz bir kitabın ismini vererek özetini yazmasını talep edebilirsiniz.
9) Mizah Yapabilir chatgpt nedir? nerelerde kullanılır?
Fıkralar anlatabilir, bilmeceler sorabilir veya espriler yapabilir.
10) Sınavlarda veya Ödevlerde Yardımcı Olabilir
Okulda, üniversitede her tür sınavlarda veya testlerde öğrencilere yardımcı olabilir. Çözemediğiniz soruları çözebilir, verilen araştırma ödevlerinde size istediğiniz şablonda bilgiler sağlayabilir.
11) Günlük Hayatta Pratik Bilgiler Verebilir
Günlük hayatta ihtiyacınız olabilecek yemek tarifi veya hava durumu tahminleri gibi bilgileri anında verebilir. Örneğin; İçinde şeker olmayan ve fırında pişmeyen tatlı tarifleri isteyebilirsiniz. Ya da yapmak istediğiniz bir şeyle ilgili olarak alışveriş listesi isteyebilirsiniz. Şu şekildeki bir komut size fikir verebilir;
Komut: Bu akşam brownie kek yapmak istiyorum. Şu an evimde sadece un bulunuyor. Benim için bir tarif ver ve gerekli alışveriş listesini oluştur.
Ya da fazla kilolarından şikayetçi olan veya beslenme konusunda sorun yaşayan kişiler, günlük diyetlerini planlamak için ChatGPT’den destek alabilirler. Beslenme tercihlerini ve gereksinimlerini ileterek kendi yemek planlarını kolayca oluşturabilirler.
12) Sohbet Edebilir
ChatGPT ile herhangi bir insanla sohbet eder gibi konuşabilirsiniz.
CamekanS‘ın size önerdikleri…
- Kader Sayınız Size Ne Fısıldıyor? Kader Sayınızı Bulun!!
- Kazlar Neden V Şeklinde Uçarlar? Kaz Uçuşu Hikayesi
- En İyi Kripto Para Borsaları – Hangi Borsaya Girmeliyim?
- Bu kategorideki diğer yazılar için buraya basın
- Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu