Doğru bilinen yanlışlar neler?
Doğru bilinen yanlışlar içerisinde, aşağıda sayacağım 8 gıda maddesinin yıllarca bizim için zararlı olduklarının söylenmesini sayabiliriz. İnsanlar bu yiyeceklerin ya yüksek tansiyona, ya diyabete ya da yüksek kolestrole sebep olacağını düşünerek maalesef onları uzun yıllar boyunca yemekten kaçındılar. Oysaki yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, bu gıdaların aslında insan vücuduna söyledikleri zararları vermedikleri aksine insan sağlığına faydalı oldukları anlaşıldı.
Birazdan sayacağım bu yiyeceklerin insanlara zararlı olduğu tezleri, bilim adamları tarafından yıllar sonra geri alınmıştır. Bu yiyeceklerin neler olduğunu sizinle paylaşarak, beslenmenizde doğru kararlar vermenize yardımcı olmayı hedefliyorum. En sonuncu olan bonusu da kaçırmayın derim. Doğru bilinen yanlışlar neymiş görelim.
1) Tuz – doğru bilinen yanlışlar

Yıllar önce, insanlar tuzun kendileri için gerçekten kötü olduğuna inanmaya yönlendirildiler. Yüksek tansiyon, kalp, böbrek problemleri ve benzeri gibi sonuçlarla korkutuldular. 2000’li yıllarda yapılan çalışmalar, tuz alımını düşürmekle hipertansiyon veya kalp hastalığından muzdarip olmak arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermemektedir. Aksine, sodyum tüketmeyi bıraktığımızda vücudumuz, kan basıncını artıran hormonları ve enzimleri serbest bırakır.
2) Yumurta – doğru bilinen yanlışlar

İnsanlara yıllarca yumurtanın, kolesterolü artırdığı, damarları tıkadığı ve kalp krizi, felç ve diyabet riskini ortaya çıkardığı anlatıldı. On yıl sonra, bilim adamları bir hata yaptıklarını itiraf ettiler. Aslında 2 çeşit kolesterol olduğunu ve yumurtadaki kolestrolün iyi olan kolestrol olduğunu açıkladılar. Ayrıca, demir ve proteinle beraber, katarakt gibi yaşa bağlı göz bozukluklarına karşı koruyan antioksidanlar içerdiğini de belirttiler.
3) Patlamış Mısır

Uzun yıllar boyunca bu sadık film ortağımız hep zararlı bir abur cubur olarak kabul edildi. Halbuki yıllar içerisinde, patlamış mısırın meyve ve sebzelerden daha fazla antioksidan (polifenol) içerdiği araştırmalar sonucunda ispatlandı. Yapılan çalışmalarda bu polifenollerin kalp hastalığı ve kanser riskini azalttığı ortaya çıktı. Patlamış mısır yağlı olarak patlatılırsa belki biraz kalori almanız mümkün olsa da tam tahıllı bir besin olması sebebiyle tavsiye ediliyor. İçerisine yapay olarak eklenmiş aroma veya katkı maddesi içermediğinden emin olmak için, evde mısırı kendinizin patlatması en sağlıklısı.
4) Tam Yağlı Süt

Doğru bilinen yanlışlar içerisinde yağlı süt de var. Yıllarca, aldığımız sütlerin hep daha az yağlısını almak için uğraştık, yarım yağlı veya yağsız sütlerin daha sağlıklı olduğunu sandık. Bununla birlikte, son çalışmalar, sütteki tüm yağların vücudumuz için iyi bir besin kaynağı olduğunu ve hatta kanı belirli kanser türlerine karşı daha dayanıklı hale getirdiğini göstermektedir. Buna ek olarak, tam yağlı süt, bilinenin aksine aslında daha zayıf kalmanıza yardımcı olur ve diyabet riskini azaltır.
5) Kahve

Çok uzun zaman önce kafein her bakımdan günah keçisi sayılıyordu. Hipertansiyona, kalp problemlerine ve sinir sistemine zararlı olduğu bilim adamlarınca açıklanıyordu.
Bununla birlikte, yapılan son çalışmalar kahve içmenin aslında kalp hastalığı riskini azalttığını ve erken ölüm oranlarını aşağı çektiğini göstermektedir. Ayrıca kahve içenlerin karaciğer sirozu, tip 2 diyabet gibi hastalıklara ve hatta Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik durumlara daha az eğilimli oldukları bulunmuştur.
6) Beyaz Pirinç

Beyaz pirinçten korkmamamız için birkaç neden var.
- Kolay sindirilir ve toksinlerin emilmesine yardımcı olur. Mide rahatsızlığı olanlar için iyi bir besin olabilir.
- Gluten içermez.
- Kronik sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olur.
- Beyaz pirincin kahverengi pirinçten daha az arsenik içerdiği kanıtlanmıştır.
Not: Pirinç hızlı emilen karbonhidratlar içerisinde olduğu için özellikle insülin direnci olan ya da diyabetli olan hastalara önerilmiyor.
7) Pizza – doğru bilinen yanlışlar

Buradaki hikaye patlamış mısır ile aynı. Evde kendiniz pizza yaparsanız gayet de sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir. Aslında, çeşitli besinlerin çok güzel bir karışımından oluşuyor. Tam buğday unundan yapılmış olursa, içerdiği protein, sebzeler ve otlarla çok güzel bir kombinasyon elde edebilirsiniz.
8) Bonus (Çikolata)

İşte doğru bilinen yanlışlar olarak en mutlu olduğumuz şey. Çikolata hep tatlı olması sebebiyle zehir olarak lanse edildi. Halbuki iyi çikolatanın güvenilir kaynaklara göre aslında sağlığımıza faydalı olduğu ortaya çıktı. Yalnız burada kastedilen bitter çikolatadır ve % 70 kakao içermesi gerekir. Böyle bir bitter çikolata şunları yapabilir:
- Kalp ve kan dolaşımınız için damarların esnekliğini sağlar.
- “Kötü” kolesterol seviyelerini azaltır.
- Yaşlı insanların beyninin aktif kalmasına yardımcı olur.
- İnme riskini azaltır.
Ve bitter çikolatanın diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteren bir çalışma bile var
Ayrıca çikolata yediğinizde vücudunuza mutluluk hormonu yayar ve sizi iyi hissettirir.
Bu beslenme bilgilerinin sizin için yararlı olacağını umut ediyorum. Ayrıca her şeyin fazlasının zarar olacağını da hatırlatmak isterim. Bir de, herhangi bir özel durumunuz varsa, bunları uygulamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Kaynak: 1
camekan’S Medya Vitrini bunlara da bakmanızı öneriyor.
♥ Yatmadan Önce Çarşafın Altına Bir Kalıp Sabun Koyun. Neden Mi?
♥ HİÇ SU İÇEMİYORUM DİYENLERE 7 ÖNERİ
♥ Tırnakların Kırılmasına, Tırnak Mantarına, Renk Değişimine 10 Kolay Yöntem!
♥ Bu kategori altındaki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu