8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Dünya Kadınlar Günü ‘nün, tarihte yaşanan bir olay nedeniyle kutlanmaya başladığını biliyor muydunuz?
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi kadın, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Çünkü aynı işi yapan erkeklerden daha az ücret alıyorlardı. Ancak polis ve işçiler arasında yaşanan saldırılar sonucunda, kadın işçiler bir fabrikaya kapatıldı. Üzerilerine kilit vuruldu ve o gece fabrikada bir yangın çıktı. İşçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına, 8 Mart’ın “International Women’s Day (IWD)” yani Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.
Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınların Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.
Uluslararası Kadınlar Günü (IWM) 2020 Kampanya Teması #EachforEqual
8 Mart Dünya Kadınlar Günü (IWD) Kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür. Dünya Kadınlar günü, bir kuruluşa, STK’ya, oluşuma veya devlete ait değildir. Bu konuda internationalwomensday platformu, dünyanın tüm kadınlarına katılım çağrısı yapıyor. Aynı zamanda kadın eşitliğinin yaygınlaştırılması için harekete geçme çağrısı da yapıyor. Toplu olarak, her birimiz cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya yaratmaya yardımcı olabiliriz.
8 Mart’ın, emekçi kadınların mücadele geleneğini ve azmini unutmadan, kadınlık duyarlılığımızla, “Ekmek ve Gül” için, kadınların insan hakkı için, toplumumuzda eşit yurttaşlar olarak yer alacağı günler için, demokratik taleplerimizi dile getireceğimiz bir platform olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
IWD 2020 kampanya teması ‘Kolektif Bireycilik’ kavramından alınmıştır. Hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Bireysel eylemlerimiz, sohbetlerimiz, davranışlarımız ve zihniyetlerimiz daha geniş toplumlar üzerinde bir etkiye sahip olabilir.
Şu anda dünyada herkes, aşağıdaki duruşta olduğu gibi, kollar yere paralel, avuç içleri aşağıya bakan fotoğraflarını paylaşıyor. #IWD 2020 #EachforEqual etiketleriyle. Bu kampanya Kadınlar Günü’ne, cinsiyet eşitsizliğine, kadınların her tür başarılarına dikkat çekme amacı taşıyor.
Sosyal Medyada #IWD 2020 #EachforEqual etiketlerle paylaşılacak olan kampanya 2020 yıl sonuna kadar devam edecek.
Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
Aşağıdaki yazılara da bakmak ister misiniz?
♥ Zara Modellerinin İlginç Pozları! Ocağın Üzerine Niye Çıktı?
♥ Hanımlar! Hem Doğal, Hem Ucuza Güzelleşin – 7 Kolay Tarif
♥ Bulmaca Çözmeyin, Akıllı Kadınlarla Evlenin! Uzun Yaşayın, Demans Olmayın!
♥ Kadın kategorisindeki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu
[…] ♥ Dünya Kadınlar Günü 2020 Kampanya Teması #EachforEqual […]
[…] ♥ Dünya Kadınlar Günü 2020 Teması […]
[…] Her yıl olduğu gibi bu yıl da IWD farklı bir temayla karşımıza çıkıyor. Geçen yılın teması (2020) şu […]