Geri dönüşüm ile Çocukların Gelişimi İçin Katkı Yapabilir miyiz?
Geri dönüşüm yaparak çocukların gelişimine katkıda bulunmak istemez misiniz? Hem evsel atıklar değerlenmiş olacak hem de çocuklar için eğitici öğretici bir takım oyunlar, oyuncaklar elde etmiş olacaksınız. Çocukların zihinsel olarak gelişimi anne, baba ve eğitmenlerin yerinde müdahaleleriyle çok daha sağlıklı gerçekleşebilir. Bu nedenle, ebeveyn olarak, sizlerin ufkunu genişletecek ve yeni bilgiler edinmenizi sağlayacak çok özel bir yazı hazırladım.
Biliyorsunuz dünyamızda kaynaklar maalesef ki sonsuz değil. Evet, sınırlı kaynaklarımız var. (Su, ağaç, madenler vs) Peki bunun için ne yapıyorsunuz? Ben kendi adıma söyleyeyim, yıllardır çöplerimizi ayrıştırırım ve geri dönüşüm kutularına üşenmeden taşırım. İtiraf edeyim ilk olarak buna başlarken kızımın etkisi oldu. Onun sayesinde bu, evimizde bir alışkanlık olarak yerini aldı. Bence siz de hemen evinize bir geri dönüşüm kutusu alın veya bir kolide evsel dönüştürülebilecek malzemeleri burada biriktirin.
Çocukların gelişimi için, daha küçük yaşlarda geri dönüşüm ile ilgili olarak, böyle alışkanlıklar edindirmemiz, biz ebeveynler olarak görevlerimizin başında gelmelidir.
Şöyle bir soru sormak istiyorum size; Neden çocuklarınıza hediye aldığınızda, hediyenin kutusu daha çok ilgisini çeker? Bir süre yeni oyuncakla oynadıktan sonra, ortada kutusu duruyorsa, bir de bakmışsınız kutuyu da oyununun içine almış ya da tamamen kutuya odaklanmış. Madem böyle, hala onlara neden yeni oyuncaklar alıp duruyorsunuz? Bu oyuncaklara olan dikkatleri geçtikten sonra, yüzlerine bile bakmadıkları diğerlerinin yanına yollanacaklarını biliyorsunuz değil mi?
Şimdi isterseniz hem çöplerin nasıl değerlendirilebileceği, hem de bunlarla nasıl eğitici öğretici faaliyet araçları yapabileceğimizi sizlere 10 adet ipucuyla anlatayım. Kullanabileceğimiz çöp materyaller şunlardır.
- Bilgisayar, Klavye
- Ayakkabı Kutusu
- Su Şişesi
- Eski Mektuplar
- Dergiler
- Eski TV, Müzik Seti, DVD Uzaktan Kumandası, Telefon
- Giyilmeyen Kıyafetler
- Eski Havlu, Çarşaf, Örtüler
- Tuvalet Kağıdı Rulosu
- Koliler
1) Bilgisayar, Klavye – geri dönüşüm
Eminim evinizde artık kullanılmayan eski bir laptop veya bilgisayar klavyesi olmuştur. Onları bozulunca attığınızı biliyorum. Bunlar aslında erken okuryazarlık egzersizlerine yardımcı olmak amacıyla tüm alfabeyi içerdiği için mükemmel bir öğretme oyuncağıdır. Klavyedeki her harfi bulurken çocuğunuza aynı zamanda ABC şarkısını da söyleyebilirsiniz. Şarkıyı aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.
2) Ayakkabı Kutusu – geri dönüşüm
Çocuklar posta kutularını karıştırmayı, içinden çıkacak renkli kartları veya mektupları severler. Eski bir ayakkabı kutusundan bir posta kutusu oluşturarak hem okuma hem de yazma becerilerini güçlendirin. Çocuğunuzu aile üyelerine not yazmaya teşvik edin ve onlar için de not bırakın.
3) Su Şişesi– geri dönüşüm
Temiz, kuru bir plastik su veya soda şişesini pirinç, nohut, fasulye veya bozuk para ile doldurun ve kapağını kapatın. Kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. (içindekileri ağzına alması ve yutması tehlikeli olur) Şişeyi salladığınızda çocuğunuz çıkan seslere karşı hassasiyet kazanacaktır. Beyninde nelerin aktive olacağını bilemezsiniz.
4) Eski Mektuplar
İstenmeyen mektuplarınızı hemen geri dönüşüme atmak yerine, çocuğunuzun zarflarla ve harflerle oynamasına izin verin. Mektup ve zarflardaki kelimelere maruz kalırken hem göz aşinalığı yaratır, beyin görsel olarak harfleri öğrenir, hem de postacılık oynayabilir.
5) Dergiler– geri dönüşüm
Dergilerdeki parlak fotoğraflar, makas ve yapıştırıcı ile ince motor beceri uygulamaları sağlayan kolaj sanatı oluşturmak için mükemmeldir. Bu dergilerin sayfalarından farklı renkleri kesmesine izin verin ve onlardan başka bir kağıda yapıştırarak yeni resimler oluşturması için yönlendirin. Ya da belki dergilerdeki insanları, hayvanları, nesneleri kesecek ve sırasıyla yapıştırarak kendince bir masal kitabı oluşturacak kim bilebilir?
6) Eski TV, Müzik Seti, DVD Uzaktan Kumandası, Telefon
Çocuklar düğmelere basmayı sever. Numara ve matematik oynamak için kullanılmayan bir televizyon uzaktan kumandası çok idealdir. Hatta eski bir tuşlu telefon da olabilir. Pillerini çıkarmayı unutmayın. Kumandanın üzerinden telefon numaranızı tuşlamasını öğretebilirsiniz.
7) Giyilmeyen Kıyafetler – çocuklarımızın gelişimi
Dramatik oyun, çocukların sosyal rolleri keşfetmelerine, problem çözme ve dil becerilerini uygulamalarına olanak tanıyan önemli bir öğretim aracıdır. Çocuğunuzun hayal gücünü teşvik etmek için, oyuncak sepetine, artık kendi gardırobunuzda ihtiyaç duymadığınız kıyafetleri de ekleyin. Etek, şapka veya ayakkabı giyerek kelimenin tam anlamıyla farklı bir rol “deneyebilir”.
8) Eski Havlu, Çarşaf, Örtüler
Çocuğunuz yıpranmış bir çarşafı veya havluyu; pelerin, piknik battaniyesi veya oyun kalesinin çatısı olarak kullanabilir. Çocuklarımızın gelişimi için bırakın hayal gücünü bu nesneler üzerinde kullansın.
9) Tuvalet Kağıdı Rulosu– çocuklarımızın gelişimi
Bitmiş Tuvalet Kağıdı ruloları sınıflarda favori bir sanat aracıdır. Çocuğunuza bir kaç rulo, el işi malzemesi ve boyalar verin ve ne yaratabileceğini görmek için arkanıza yaslanın ve seyredin. Dürbünler, trenler ve yaratıklar popüler seçimlerdir.
10) Koliler – çocuklarımızın gelişimi
Bir koliyi boşaldıktan sonra hemen atmak cazip geliyor olsa da, çocuğunuz bu boş koliyle yaratıcı oyunlar bularak, saatlerce eğlenebilir. Bir kolinin nasıl okul otobüsüne, gizli saklanma yerine veya sihirli bir kaleye dönüştüğünü hayretle ve gülümseyerek izleyeceksiniz.
Not: Buradaki eğitici oyunlar farklı yaş gruplarına göre değişkenlik gösterebilir. Siz kendi çocuğunuzun yaşına göre (okuması yazması, okula gidip gitmemesine göre) uygun olanları seçebilirsiniz.
Umarım geri dönüşüm için ayırdığınız ya da çoktan atmayı düşündüğünüz bu eğitici ve öğretici nesnelerle, çocuklarınızla güzel ve kaliteli zamanlar geçirirsiniz. 🙂
Beğeneceğinizi düşündüğüm bazı yazılar
♥ Çocukların Ellerini Yıkamasının 14 Eğlenceli Yolu
♥ Çocuklarda Mide Bulantısı Neden Olur? Ne Yapılır?
♥ Diş Çıkaran Bebeğin Uyuması İçin 9 İpucu
♥ Çocuk kategorisindeki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu
[…] ♥ Çöplerinizden Çocuklar İçin Eğitici Öğretici 10 Fikir […]
[…] ♥ Çöplerinizden Çocuklar İçin Eğitici Öğretici 10 Fikir […]