Hamileler Koronavirüs’ten Daha Mı Çok Korkmalı?

Koronavirüs yani Covid-19’un yaşattığı endişe her geçen gün artıyor. Koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması için hamilelerin özellikle hijyen kurallarına önem vermesi gerektiğini, aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenerek, gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabileceğini tüm doktorlar söylüyorlar. Koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması için ne gibi tedbirler alınabilir sorusuna burada cevap bulmaya çalışacağım.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel bir sorun haline gelen Koronavirüs’ün (Covid-19) yaşattığı endişe, Türkiye’de de giderek büyüyor. Bu durum bebeğini kucağına almak için gün sayan anne adaylarının da tedirgin olmasına yol açıyor.

Koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması için alınabilecek 16 önlem

Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde görülen azalmayla anne adaylarının başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere birçok enfeksiyona karşı dikkatli olması gerekir. Koronavirüs’ün bulaşma şeklinin en çok öksürük, hapşırma esnasında solunum yolu ile ortaya saçılan damlacık enfeksiyonu ile olduğunu belirten uzmanlar, Koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması için anne adaylarının alabileceği önlemleri şu şekilde sıraladı;

hamilelere bulaşmaması için alınabilecek tedbirler
koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması
  1. Mümkünse hamilelik takiplerini erteleyebiliyorlarsa, hastanelerden hatta muayenehanelerden uzak durmaları,
  2. Takibe gitmeleri zorunlu olan durumlarda maske takmaları,
  3. Enfeksiyonun bulaşmasını en aza indirmek için bol su içmeleri, düzenli uyumaları ve iyi beslenmeleri,
  4. Stresten uzak durmaları
  5. Ellerin su ve sabunla sık sık en az yirmi saniye boyunca yıkanması,
  6. Gerekmedikçe ağız burun ve gözlere dokunulmaması,
  7. Tek kullanımlık mendiller kullanılması,
  8. Ağız gargarası yapılması, kalabalık ortamlardan uzak durulması,
  9. Para gibi sıklıkla el değiştiren ürünlerin kullanımından sonra ellerin tekrar yıkanması,
  10. Toplu alanlarda kullanılan kapı kollarına çıplak elle dokunulmaması, asansör düğmeleri ile temastan kaçınılması,
  11. Gün içinde sıklıkla kullanılan cep telefonlarının, kolonya ya da antibakteriyel sıvılarla temizlenmesi,
  12. Çalışan anne adaylarının mümkünse iş yerinden izin almaları,
  13. Gerekmedikçe evden dışarı çıkılmaması, misafir kabul edilmemesi,
  14. Çevredeki insanlarla en az 1 metre mesafenin korunması, özellikle grip, öksürük gibi belirtileri olanlardan uzak durulması,
  15. Toplu taşıma araçlarının kullanılmaması,
  16. Seyahat edilmemesi.

Tüm bu önlemlere rağmen, gebelik sırasında Koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişiler, acilen sağlık kurumlarınca karantina altına alınmalı ve gerekli tedavi başlanmalıdır.


hamile gebe kadın
hamileler koronavirüs için nelere dikkat etmeli

Hamileler diğer bireylere kıyasla daha riskli bir grupta mıdır?

Koronavirüs’ün neden olduğu hastalığın, basit soğuk algınlıklarından SARS’a (Severe Acute Respiratory Syndrome) kadar geniş bir yelpazede yer aldığını belirten, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik; “Farklı bir deyişle Koronavirüs, 2002 yılında ortaya çıkan SARS ve 2012 yılında görülen MERS virüsüyle aynı gruptandır. Türkiye dahil 120’den fazla ülkeye yayılan Koronavirüs’ün en yaygın belirtileri yüksek ateş, halsizlik ve kuru öksürük olarak görülmektedir. Bazı hastalarda bu belirtilere boğaz ağrısı, burun akıntısı, ağrı ve ishal de eşlik edebilir. Anne adayları gebelik döneminde immünolojik ve fizyolojik açıdan pek çok değişim yaşar ve bağışıklık sistemlerinde bir azalma gözlemlenir. Bu sebeplere bağlı olarak tüm bireylerde oluşabilecek orta dereceli ya da şiddetli semptomlar gebelerde de görülebilir” dedi.

Koronavirüs’ün gebelik dönemindeki kişilere de aynı şekilde bulaşabileceğinin altını çizen Op. Dr. Erzik, “Şu ana kadar elimizde biriken bilgiler Koronavirüs’ün gebeler için normal topluma oranla daha yüksek virulans taşımadığını göstermektedir. Fakat elimizdeki bilgiler şu an için günlük olarak değişebilir durumdadır, bu yüzden kesin bir kanaat getirmek doğru olmaz. Covid-19 için korunma, değerlendirme, tanı, tedavi aşamaları gebeler ve gebe olmayanlarda çok farklı olmasa da hastalığın bu grupta daha şiddetli geçmesi muhtemeldir. Anne adayında Koronavirüs tespit edildiyse tüm Koronavirüs hastalarına uygulanan semptomatik tedavinin anne adayı tarafından da kabul edilmesi önerilir” ifadelerini kullandı.

koronavirüs'ün hamilelere bulaşmaması
hamilelik- koronavirüs’ün hamilelere bulaşmaması

Anne karnındaki bebeğe Koronavirüs bulaşır mı?

Koronavirüs henüz çok yeni bir hastalık olduğundan bu konuda yeterince araştırma yapılamadığını ve bilimsel makale yayınlanmadığını açıklayan Op. Dr. Burçak Erzik, “Çok sınırlı sayıdaki vakalarda enfekte olmuş anne adayının amniyo sıvısında ve bebeğinde Covid-19’a rastlanmamıştır. Yapılan bir diğer sınırlı çalışmada da Koronavirüs enfekte anne adayından alınan amniyotik sıvıda ve kordon kanında Koronavirüs’e rastlanılmadığı bildirilmiştir. Ancak, bu vakalar çok sınırlı olduğu ve bilimsel bir yayın bulunmadığı için Koronavirüs’ün anne karnındaki bebeğe bulaşıp bulaşmayacağı kesin değildir. Elde edilen çok sınırlı bilgiler ışığında anne adayı Koronavirüs’ten etkilense dahi bebeğe virüsün geçme ihtimalinin olmadığı ancak doğum sırasında bulaşmanın olabileceği yönündedir.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: 1

Beğeneceğinizi düşündüğüm diğer yazılar

♥ Koronavirüs’ten Kurtuluyor Muyuz Yoksa? Detaylı Veri Analizi

♥ Dünyayı Sarsan Koronavirüs, İlk Günden Bugüne!!

♥ Koronavirüs ve İklim Değişikliği 

Koronavirüs kategorisi altındaki diğer yazılar için buraya basın

Anasayfa

Abone olmak ister misiniz?

Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Sanırım bir yanlışlık oldu

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz