Bu çocuklar neden bu kadar inatçı ve öfkeli?

Öfkeli ve inatçı çocuklara nasıl davranmalı? İnatçı bir çocuğunuz varsa ona bir ebeveyn olarak nasıl karşılık vermeli ya da bu davranışını nasıl kırmalı? İşte bu sorulara net cevaplar bulacağınız bir yazıyla karşı karşıyasınız.

Çocuklar pek çok nedenden dolayı inatçı ve öfkeli davranırlar ve ağlama nöbetlerine girebilirler. Ancak bunun en yaygın olan sebebi genellikle sıkılmış olmalarıdır. Yaramazlıklarının ardındaki neden, bazen de sadece güçlerini göstermek istemeleridir. Çünkü bir çocuk için inatlaşmak veya öfkelenmek, kontrolü ele alma çabasdır. Bu nedenle, bu eylemlerle nasıl savaşılacağını ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilmek çok önemlidir.

Şimdi öfkeli ve inatçı çocuklara nasıl davranmalı, ne yapmalı, ne yapmamalı görelim. İşte size 9 püf noktası. Hadi başlayalım…

1) Onlara daha sakin yaklaşın 

inatçı çocuklara nasıl davranmalı
Çocuğa karşı daha sakin olmak gerekir

Çocuklar genellikle ebeveynlerini taklit etmeyi severler, bu yüzden onlara sakin olmayı öncelikle kendimiz sakin kalarak öğretmeliyiz. Yani onlara model olmalıyız. Öfke nöbeti geçirdiklerinde  veya inatlaştıklarında çocuklara bağırmaya başlarsanız, onlar için normal olan budur. Bunun yerine onlara duygularıyla başa çıkmanın farklı bir yolunu gösterin.

2) Ne yapmak istediklerine karar verebilmeleri için seçenekler sunun– inatçı çocuklara nasıl davranmalı

inatçı çocuklara nasıl davranmalı öfkeli
Çocuğa seçenekler sunun

Yardımcı doçent Angie T. Cranor’a göre, çocuğunuza bir  seçenek sunmak, kontrolün onun elinde bulunduğunu hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, oyuncaklarını toplaması ve dişlerini fırçalaması gerekiyorsa, önce hangisini yapmak istediğini sorabilirsiniz. Ya da resimdeki gibi hedefe ulaşmadan önce 2 seçenek sunabilirsiniz. Ama önemli olan aslında hedefe ulaşması gerektiği, yani yatması gerektiğidir.

3) Yanınızda atıştırmalıklar taşıyın

inatçı çocuklara nasıl davranmalı
Aç çocuk agresif olur

Öfkeli davranış veya inatlaşma, çoğu zaman açlıktan da kaynaklanabilir. Bu nedenle çocuğunuzla dışarı çıktığınızda yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurmanız, sizi potansiyel bir öfke nöbetinden kurtarabilir ve çocuğunuzu iyi bir ruh halinde tutabilir.

4) Potansiyel kötü sonuçların farkında olmalarını sağlayın– inatçı çocuklara nasıl davranmalı

inatçı çocuklar için ne yapılmalı
Çocuğa sebep sonuç ilişkisi öğretmek gerekir

Çocuğunuz yapmasını istediğiniz bir şeyi neden yapması gerektiğini sorduğunda “Çünkü ben öyle istiyorum” demek, çocuk için iyi bir cevap değildir. Her zaman onlarla iyi iletişim kurmaya çalışın ve onlara yaramazlık yapıyorlarsa ne olabileceğini ve neden belirli şeyleri yapmamaları gerektiğini açıklayın. Eylemlerinin sahip olabileceği doğal sonuçların farkında olmalarını sağlamanız, çocuklarınızın öğrenmesine ve kendilerinin de karar alabilmelerine yardımcı olur.

5) Takip etmeleri gereken bir ev rutini oluşturun ve bunun için onları ödüllendirin

inatçı çocuğa nasıl davranılır
Çocuğunuzu rutinlere alıştırmak

Çocuğunuz günlük yapması gereken şeylerde sizinle inatlaşıyorsa, size bir önerim olacak. Onlara günlük olarak yapmaları gereken ev rutinlerini bir tahtaya yazabilirsiniz. Dişlerin fırçalanması, anneye mutfakta yardım, oyuncakların toplanması veya yatma vakti gibi belli görevleri bu tahtaya yazarak onlara gösterebilirsiniz. Hatta daha yaratıcı olmak isterseniz, bu yazılanları 1 hafta boyunca yaparsa çocuğunuza minik ödüller verebilirsiniz. Bu rutinler, çocuğunuza alışkanlık kazandırmak için de çok faydalı olacaktır. Belirli bir süre sonra inatlaşmaktan vazgeçecektir.

6) Onlara bir şeyi yapmadıkları zaman mantıklı sonuçlar gösterin – inatçı çocuklara nasıl davranmalı

çocuğun inadıyla başa çıkma yolları
Mantıklı sonuçlar üretmek

Çocuğunuz bir şeyi yapmakta inatlaşıyorsa, bunun sonucunun ne olacağını söyleyin. Ancak ona sunacağınız sonuç, söz konusu konuyla alakalı olmalı, yani mantıklı olmalı. Örneğin “yemeğini yemezsen odanı toplayacaksın” gibi bir sonuç, çocuğun bağlantı kurmasına engel olur. ”Yemeğini yemezsen bulaşıkları yıkamama yardım edemezsin” şeklinde mantıklı bir sonuç çok daha anlamlıdır. Veya “oyuncaklarını toplamazsan günün geri kalanında onlarla oynayamazsın” şeklinde bir mantıklı sonuç bildirimi yapabilirsiniz.

7) Çocuğun dikkatini başka yöne çevirin

sinirli çocuğa nasıl davranılmalı
Çocuğun dikkatini yönlendirmek

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, bazen çocuklar sıkıldıkları veya ne yapmaları gerektiğini bilmedikleri için öfkeli ve inatçı davranabilirler. Bu nedenle, onlara yapacak bir şey, meşgul edecek ve eğlendirecek bir şey bulmak, dikkatlerini yaramazlıktan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir..

8) Sorunlar karşısında fikirlerini ve çözümlerini öğrenmeye çalışın

inatçı çocuğa ne yapmalı nasıl davranılmalı
Çocuğun da fikrini almak

Çocuğunuzun bir sorunu olduğunda, onu rahatsız eden bir şey olup olmadığını sorun. Ortada bir sorun varsa ve size ne olduğunu söylerse, onunla oturun ve tartışın. Sorunu hemen üstlenip “ben hallederim” şeklindeki bir yaklaşım doğru değildir. Sorunu çözmek için ne yapmaları gerektiğini düşündüklerine dair fikirlerini ve düşüncelerini sormaya çalışın. Cevapları yoksa onlara biraz yardımcı olun, ancak unutmayın, problemlerini kendileri çözüyormuş gibi hissetmelerini sağlamak gerekir. Belki de çocuğunuzu tebrik edebilir ve cesaretlendirebilirsiniz.

9) Hissettikleri duyguları anlamaya çalışın ve empati kurun

inatçı çocuklar nasıl eğitilir
Empati kurmaya çalışın

Çocuğunuz ağlama nöbeti ya da inatlaşma durumundayken, ona kötü ya da yaramazmış gibi davranmak doğru değildir. Onları anladığınızı ve nasıl hissettiklerini bildiğinizi gösterebilirsiniz. Örneğin, “Bugün çarşıya çıkamayacağımız için hayal kırıklığına uğradığını biliyorum, ancak hava iyi değil. Bunu telafi etmek için birlikte başka bir şey yapalım” diyerek çocuğunuzu sakinleştirebilirsiniz. Ayrıca da bu yaklaşım, çocuğunuzun anlaşılma duygusuna çok iyi gelecektir.

“Öfkeli ve inatçı çocuklara nasıl davranmalı” konusundaki bu yazıyı umarım beğenmişsinizdir. Arkadaşlarınızla aşağıdaki sosyal medya butonlarından paylaşabilirsiniz.

 

Kaynak: 1

camekanS size şunları da öneriyor…

 Bu Ev Yapımı 7 Oyuncak Zeka Geliştirici – Yapması Çok Kolay

♥ Eyvah! Çocuğumun Ağzında Yaralar Var – Ağız Ülserine 11 Etkili Ev İlacı

♥ Yeni Doğan Bebeğe Ne Hediye Alınır? Tam 21 Farklı Fikir

Bu kategorideki diğer yazılar için buraya basın

Anasayfa

Abone olmak ister misiniz?

Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Sanırım bir yanlışlık oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz