Kolonoskopi Nedir – Kolonoskopi Diyeti – Kolonoskopi Sonrası
Ben kendi kolonoskopi maceramı anlatırken aynı zamanda kolonoskopi nedir, kolonoskopi diyeti nasıl yapılır, kolonoskopi öncesi ve sonrası beslenme, yaptığım hazırlıklar ve dikkat etmeniz gereken püf noktaları hakkında da bilgi vermek istiyorum.
Kolonoskopi, parmak kalınlığında ışıklı ve kıvrılabilen bir hortum şeklindeki cihaz ile, makattan (anüs) girilerek, kalın bağırsağınızın monitörde incelenmesi işlemidir. Kalın bağırsakla ilgili problemleri araştırmak veya varsa polipleri işlem sırasında almak için yapılır. Kolonoskopinin kendisinden çok, işlem öncesi yapılan kolonoskopi diyeti yani kolonoskopi öncesi hazırlık beni daha çok yordu diyebilirim.
Kolonoskopi maceram
Ben 50 yaşımı geçtiğim için tarama amaçlı olarak kolonoskopi yapılmasını kendim istedim. Hayatımda ilk defa kolonoskopi olacaktım ve anestezi altında yapılacağı için açıkçası işlemden hiç korkmuyordum. (Anestezi derken genel anestezi değil, koldan verdikleri bir ilaçla yarım saat kadar uyuyorsunuz.) Buraya kadar her şey iyi gidiyordu; hastaneye gitmiştim, doktora tarama yaptırmak istediğimi söylemiştim, 6 gün sonraya hemen randevumu almıştım ve uyutularak kolonoskopi yapılacağını, hiç bir şey hissetmeyeceğimi öğrenmiştim. Ancak doktor elime 3 günlük bir diyet listesi tutuşturunca aklım başıma geldi. Bir kere liste diyetlerden zaten hiç hoşlanmıyordum, bir de içeriğini görünce hepten moralim bozuldu. Sadece listede bir ara muhallebi yazdığını görünce biraz keyiflendim çünkü ben sütlü tatlıları çok severim.
Neyse sonuçta randevu almıştım ve artık kaçış yoktu, girdik bir işe tamamlamak gerekiyordu. Bu arada doktor listeyle beraber 2 kutu da müshil ilacı yazdı. Bir de lavman yazdığını söyledi. Kolonoskopi sabahı lavmanı evde yap gel dedi. Ancak ben kendim yapamayacağımı söyleyince sabah 1 saat erken gelirsem hastanede hemşirelere yaptırabileceğimi söyledi. Tabi cüzi bir ücret karşılığında, gerçekten cüzi. (Özel hastaneye gittiğimi bu arada belirtmiş olayım) Elimde kolonoskopi diyeti listesi ve eczaneden aldığım ilaçlarla eve döndüm. Kafamda bir sürü soru; acaba yaptırmasam mı, ertelesem mi, şimdi ben bu işe niye girdim, zaten bağırsaklarımla ilgili bir şikayetim de yoktu vs. gibi. 🙂
Her neyse sonuçta kolonoskopiyi yaptırmayı öncelikle kafama koydum. Sonra diyet listesini iyice bir inceledim. Gördüm ki birinci ve ikinci günler aslında çok da zor değildi. Sonuçta karnım doyardı, beyaz ekmek bile vardı. 3. günü görünce tabii ki aynı şeyi düşünemedim, çünkü tamamen sıvılarla beslenecektim. En iyisi bana verilen listeyi öncelikle bir paylaşayım. Benim kolonoskopi randevum Perşembe günüydü ve aşağıdaki günleri ona göre yazdım.
Kolonoskopi Diyeti Listesi
1.Gün (Pazartesi)
Sabah: Yumurta + Peynir + Beyaz ekmek + Açık çay
Ara Öğün: Süt
Öğle: Haşlama ya da ızgara tavuk + makarna (sade) veya beyaz ekmek + limonata
Ara Öğün: Yoğurt + Kabuksuz elma veya muhallebi 🙂
Akşam: Haşlama veya Izgara balık + pilav (sade) veya patates + limonata
2.Gün (Salı)
Sabah: Yumurta + Peynir + Beyaz ekmek + Açık çay
Ara Öğün: Tanesiz renksiz komposto suyu
Öğle: Duru suya tanesiz çorba + beyaz ekmek + limonata
Ara Öğün: Tanesiz renksiz komposto suyu (Bunun yerine muhallebi yedim)
Akşam: Duru suya tanesiz çorba + beyaz ekmek + limonata
3.Gün (Çarşamba)
Sabah: Duru suya tanesiz çorba + Açık çay
Ara Öğün: Tanesiz renksiz komposto suyu
Öğle: Duru suya tanesiz çorba + limonata
Ara Öğün: Tanesiz renksiz komposto suyu
Akşam: Duru suya tanesiz çorba + limonata
Kolonoskopi öncesi son gün (Çarşamba) yapılacaklar
-Sabah saat 7:00’de 1 bardak soğuk suya müshili (Phospho soda) karıştırın ve için.
-Akşam saat 19:00’da 2. kutu müshili için.
-Bu arada bol bol su veya duru sıvı alın. Gece yarısına kadar sıvı tüketebilirsiniz, gece 12’den sonra sıvı artık içilmemelidir.
-Kolonoskopi günü sabah işlem saatine kadar su veya gıda almayın.
Kolonoskopi öncesi beslenme
Evet liste aynen bu şekilde. 1. ve 2. Gün gayet iyi geçti. Sonuçta karnımı doyuruyordu. Hiç açlık çekmedim. Bu arada bol bol su içtim. Bu diyette en önemli şey posalı yani lifli gıdalar almamaktır. Eğer alırsanız görüntülemenin çok net olmayabileceğini, böylelikle de tüm polipleri göremeyeceklerini yaptığım araştırmalardan söyleyebilirim. Bu kadar zahmetin boşa gitmesini istemezsiniz herhalde değil mi? Gelelim 3. Güne…İşte o tam bir kabus. Sabah 7:00 de müshili içerek başlıyorsunuz. Tadının güzel olduğunu söyleyemeyeceğim. Mutlaka soğuk suya karıştırmanızı tavsiye ediyorum. Tam yarım saat sonra bağırsaklar hareketlenmeye başladı. Yarım saatte bir tuvalete gitme olayı birkaç saat sürüyor ama çok zorlanmıyorsunuz. O gün sakın dışarı çıkmayın.
Gelelim 3. Günün beslenme programına. Duru suya tanesiz çorba ne olabilir diye internette araştırmıştım. Bazı kaynaklar tarhana veya un çorbası içilebileceğini yazıyor ama kesinlikle yanlış bilgi. Tavuk suyu ya da et suyu içmek en doğrusu. Çünkü amaç aldığınız sıvının şeffaf olması, yani bardağa koyduğunuzda karşıyı görebilmeniz. Bu tanım da ancak tavuk suyu veya et suyuna uyuyor ki ben de öyle yaptım. 2. gün de çorba vardı ama yanında ekmek yenebildiği için mideyi tutuyordu. Ancak 3. gün maalesef ekmek yok. Yine de tahmin ettiğimden daha az acıktığımı söyleyebilirim. Galiba içiniz dışınız sıvıyla doluyor ondan.
Komposto suyu(taneleri yemeyin), limonata ve tavuk suyu üçgeniyle yemek faslı sona erdi. Gözüm ilk günden kalan muhallebide ama maalesef yiyemiyorum. Yemek sonrası saat 19:00’da 2. müshili alıyorsunuz. Sonrasında birkaç saat yine tuvalete taşınıyorsunuz. Zaten sabahki müshil ve içtiğiniz sıvılarla tuvalete adeta su bırakıyorsunuz. Gece yarısına kadar bol bol su içmek gerekiyor, çünkü vücudunuz sürekli su kaybediyor.
Bu arada daha önce kolonoskopi olan arkadaşlardan aldığım bir tavsiyeyi size de vereyim çünkü gerçekten işe yaradı. Çok fazla tuvalete gittiğiniz için makatta yanma hissi oluşuyormuş. Buna engel olmak için tuvalet kağıdıyla değil ıslak mendille temizleme işlemini yaparsanız, arkasından da her seferinde krem, vazelin veya kantaron yağı sürerseniz hiç yanma hissi yaşamazsınız.
Kolonoskopi günü kolonoskopi diyeti
Vee Kolonoskopi günü. İnanın bu işin en kolayıydı, ya da bana öyle geldi. Sabah erkenden çantamı hazırladım. Bu arada tüm motivasyonum kolonoskopi sonrası yiyebileceğim ve yanıma bir kavanozla aldığım muhallebiydi. 🙂 Çantama kitabımı da koydum çünkü kendime iyice gelebilmek için işlem sonrasında hastane bahçesinde okurum diye planladım. Mutlaka yanınızda bir refakatçi olması gerektiğini internetten okumuştum ama ben istemedim ve bu nedenle kimseye söylemedim. Arabamla gittim ve dönüşte iyi hissetmezsem taksiyle dönerim diye düşündüm.
Hastaneye gider gitmez lavman yapıldı ve ben yine kendimi tuvalette buldum. Ama olsundu, çok kısa bir süre sonra muhallebimi yiyebilecektim. 🙂 Sonrasında kolonoskopinin yapılacağı odaya aldılar. Alt tarafınızı çıkartıyor ve hastanenin verdiği kolonoskopi pantolonunu giyiyorsunuz. Benimkisi pantolon değil şorttu. Yaz olduğu için herhalde, mevsime uygun 🙂 Sedyeye sol tarafıma doğru yatmam söylendi. Doktorum geldi ve hemşire kolumdan bir ilaç verdi. Birazdan uyuyacağımı söyledi ve ben birkaç saniye sonra kendimden geçtim. Uyandığımda tam yarım saat geçmişti. Kendimi biraz uyuşuk ve sersem hissediyordum ama gayet iyiydim, herhangi bir ağrım sızım yoktu. Keyfim de yerindeydi, bitmişti.
Kolonoskopi sonrası
Beni dinlenmem ve kendime gelmem için yan odaya götürdüler. 1 saat kadar uzandım ama aslında yarım saat öncesinden kendime gelmiştim. Sonrasında kalktım, giyindim ve doktoruma iyi olduğumu ve gidebileceğimi söyledim. Hemen bir şeyler yiyip yiyemeyeceğimi sordum ve yumuşak, kolay sindirilebilir bir şeyleri yiyebileceğimi söyledi. Muhallebi? Tabii ki. 🙂
Doktorun da izniyle oradan ayrıldım ve hemen hastanenin bahçesine çıktım ve çimenlere oturdum. Kavanozumu elime aldım ve 2 gündür öylece bakıştığım muhallebimi nihayet keyifle yedim. Kendimi şöyle bir tarttım, reflekslerim iyi mi, araba kullanabilir miyim diye evet gayet kendimdeydim aslında. Ama ne olur ne olmaz diye 1 saat kitap okudum. Zamanın yeterli olduğundan emin olarak kalktım, arabama bindim ve eve doğru gayet kontrollü ve bilinçli olarak yola çıktım.
Sonucuma gelince, bağırsaklarım gayet temiz çıktı, herhangi bir sorun yok çok şükür. Doktorum da görüntülemeyi çok net yapabildiğini ve diyetime güzel uyduğumu söyledi.
Kolonoskopi olacak olanların, bugün yeni yaptırmış olan biri olarak yaşadıklarımdan yararlanacaklarını ümit ediyorum. Benim gibi tatlıcı biriyseniz muhallebinizi yanınızda götürmeyi unutmayın. 🙂
camekan’S size şunları da öneriyor…
♥ Kolesterole Son! Tüm Dünya Kullanıyor, Siz de Kullanın! Kişniş Mucizesi
♥ 1 Ay Boyunca Zencefil Yediğinizde Vücudunuzda Neler Değişir?
♥ Yıllarca Bize Yanlış Olduğu Söylenen 8 Gıda Meğer Doğruymuş!
♥ Sağlık kategorisindeki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu