Detaylı Bir Veri Analizi
Koronavirüs istatistikleri ile ilgili detayları her gün ben de sizler gibi haberlerden veya sosyal medyadan öğreniyorum. Günlük yapılan test sayısı, günlük vaka sayısı, maalesef o gün vefat etmiş olan vatandaşlarımızın sayısı ve günlük iyileşen vatandaşlarımızın sayısı ile birlikte bir de kümülatif olarak bugüne kadar bunların toplam sayıları konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendiriliyoruz.
Durumun iyiye gittiği söyleniyorsa da, ben bunları bir de kendi çıkardığım Koronavirüs istatistikleri verilerimden teyit etme gereği hissettim. Öncelikle tüm verileri toplu olarak görme ihtiyacı hissettim ve günlük açıklanan tüm verileri tek tek tabloma girdim. Bu işlemin bayağı uzun sürdüğünü söyleyebilirim 🙂
Koronavirüs İstatistikleri Neler Söylüyor?
Sizlerle bu genel tabloyu öncelikle aşağıda paylaşayım. Sonrasında bu tabloyu nasıl okuyabiliriz, nereden nereye gelmişiz, gerçekten durum iyiye mi gidiyor hepsini inceleyelim.

Evet tüm verileri burada görebilirsiniz. Boş olan hücrelere ait o tarihlerde veri oluşturulmadığından giremedim. Yatay gri alanlar hafta sonlarını göstermektedir. Buradan sonraki analizleri tüm verilerin başladığı 28 Mart 2020 tarihinden sonraki dönem için yaptım. Tablodan da görebileceğiniz gibi çok fazla eksik alan var, sorun yok, çünkü bazı çıkarımlarda bulunabilmek için yeterince donemiz mevcut.
Yorumlayalım – koronavirüs istatistikleri
Günlük Test Sayısı / Vaka Sayısı Oranı
Ben öncelikle bu rakamlardan, yapılan günlük testler içerisinde ne kadarlık bir oranla vaka tespit edildiğini görmek istedim. Çünkü bazı günler sizin de fark ettiğiniz gibi daha fazla test yapılırken, bazı günler yapılan test sayıları daha azdı. Bu nedenle rakamları doğru okumak için oranlara ihtiyacımız var. Yani yapılan test sayısına göre ne kadarlık bir oranla vaka tespit edilmiş bunu görelim. Tablodan sadece gerekli sütunları alalım.

Tabloda en sağdaki sütün, yapılan test sayısına göre vaka sayı oranını gösteriyor. 28 Martta oran %22,3 görünüyor.(sarı renkte) Oldukça yüksek bir oran. Yani her 100 testte en az 22 kişinin enfekte olduğu anlamına geliyor bu. Bu oran yukarıya doğru bazen iniyor, bazen çıkıyor olsa da, genele baktığımızda düşme eğiliminde. Peki bugün yani 21 Mayıs tarihindeki durum ne? Oranımız %2,9 (yeşil renkte), yani bugün 100 testte yaklaşık sadece 3 kişi enfekte çıkmış. Yani durum iyi gibi ne dersiniz? Bir de dip not paylaşayım, bir günde tespit edilmiş olan en yüksek vaka sayısı 11 Nisan’da 5138 olarak görünüyor.(kırmızı renkte) Bu tarihten sonra bir daha bu rakama ulaşılmamış. Sağlık Bakanlığı 11 Nisan’a pik noktası dese de, bence pik noktası 7 Nisan‘dı, çünkü vaka sayısı değil, test sayısına göre vaka oranı önemli, ki o gün %19,4 çıkmış. Daha önce 28 Mart’ta daha yüksek olabilir ancak o dönem çok hızlı bir yükseliş trendi olduğu için istatistik bilimine göre (standart sapma ilkeleri gereği) bu veriyi pik noktası için genele katmak doğru değildir.
Entübe Hasta Sayısı / Yoğun Bakım Hasta Sayısı Oranı

Burada 2 aylık tüm verileri görmek yerine, sizin de kafanızı karıştırmamak için sadece 31 Mart ve 21 Mayıs verilerini aldım. Merak edenler aradaki veriler için ilk verdiğim genel tablodan da bakabilirler. Entübe hasta ne demek önce bundan başlayalım. Yani yoğun bakımda yatarken ağırlaşan ve solunum cihazına bağlanan hasta demek. 31 Mart tarihinde yoğun bakımdaki hastaların %73,44’ü solunum cihazına bağlanmışken, 21 Mayıs tarihinde yoğun bakımdaki hastaların %51,71’i entübe hastası haline gelmiş. 2 aylık süreçte yoğun bakıma giren hastaların gittikçe daha az solunum cihazına bağlanmaları sevindirici tabii ki ama yine de bu oranın daha da düşmesi temennimiz.
Yoğun Bakım Hasta Sayısı / Toplam Vaka Sayısı Oranı

Peki tespit edilen koronavirüs vakalarının ne kadarlık bir kısmı yoğun bakıma yatırılıyor onu karşılaştıralım. 30 Mart tarihinde tespit edilen ve tedavi gören tüm vakaların %6,70’i (kırmızı) yoğun bakım hastasına dönüşmüş. 21 Mayıs tarihinde ise bu oran %0,53 (yeşil) gibi oldukça düşük bir orana inmiş. Temennimiz bunun da zamanla 0’lanması.
Gerek yoğun bakıma girenlerin, gerekse yoğun bakımdayken solunum cihazına bağlananların oransal olarak hızla azalması, sağlık personelimizin bu konuda gayet başarılı olduklarını göstermektedir. Bu konuyla ilgili olarak “Koronavirüs vaka ve ölüm sayıları bize ne söylüyor” yazımda da, ülkemizdeki ölüm oranlarının dünyayla kıyaslandığında ne kadar düşük olduğundan bahsetmiştim.
Vaka Artış Hızı – Bulaş Hızı – koronavirüs istatistikleri

Vakaların nasıl bir hızla arttığını, yani insandan insana olan bulaşma hıznı görebilmek için yine 2 aylık tüm verileri vermek yerine bazılarını koydum, arzu edenler ilk tablodan tüm verileri görebilir.
Bildiğiniz gibi ilk günlerde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca “virüsü alan bir kişinin 16 kişiye bulaştırdığını gördük” demişti. İşte bu sözlerde bahsedilen bulaş hızıdır. Virüs ilk zamanlarda çok daha hızlı ve kolay bulaşıyorken, gittikçe mutasyona uğraması veya havaların ısınması vs sebeplerle bulaşma hızı da azalmış görünüyor. 28 Mart tarihinde Covid-19’un artış hızı %29,91 iken (kırmızı), 21 Mayıs tarihinde 1’in altına düşmüş ve %0,63 (yeşil) olmuş. Bu da oldukça iyi bir veri, çünkü virüsün yayılma seyrinin yavaşladığı anlamına geliyor. Bunu aşağıdaki grafikte aşağı doğru azalan eğrilerle de görebiliriz.

Her 1 Milyon Kişi Başına Düşen Vaka Sayısı
Tüm dünyayı etkisine alan Koronavirüs’te her 1 milyon kişi başına düşen vaka sayısında İspanya başı çekiyor. İspanya’da 1 milyon kişi başına düşen vaka sayısı 5991. Ülkemizde ise her 1 milyon kişi başına düşen vaka sayısı 1811. Bu sayıyla Türkiye, dünya ülkeleri arasında 18. sırada yer alıyor. Yine ölüm oranlarına göre de Türkiye yaklaşık %2,77 ile dünya ülkelerine göre oldukça iyi durumda.

21 Mayıs 2020 tarihi itibariyle son durum
Vaka Sayısı: 153548
İyileşenler: 114990
Can Kaybı: 4249
Toplam vakalar içerisinde %74,88‘i iyileşmiş durumda, ki bu da iyi bir haber.
Bugün burada, tamamen Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu veriler üzerinden bir analiz yapmaya çalıştım. Başta sorguladığımız sorulara bir cevap bulmaya çalıştık.
Sonuç, evet Türkiye gerçekten de Koronavirüs’le mücadelede virüsü kontrol altına almış görünüyor ve uyguladığımız tedbirler ve bir süre daha sosyal mesafeyle bu işi götürebilirsek, en kısa zamanda özgürlüklerimize kavuşacağız galiba. 🙂
Yazımı beğendiyseniz aşağıdaki sosyal medya butonlarıyla arkadaşlarınızla paylaşmayı ve bloguma yine alttaki butondan abone olmayı unutmayın.
camekanS olarak size önerilerimiz
♥ Koronavirüs Vaka-Ölüm Sayıları Bize Ne Söylüyor?
♥ Koronavirüs ve İklim Değişikliği
♥ Dünyanın En Ünlü Astrologu Susan Miller’ın “Koronavirüs Ne Zaman Bitecek?” Sorusuna Cevabı
♥ Koronavirüs kategorisi altındaki diğer yazılar için buraya basın
♥ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu