Koronavirüs Vaka – Ölüm Sayıları Üzerine Bir Analiz
Koronavirüs vaka sayıları ile ilgili olarak yazdığım bu makalede sizlere, dünyadaki anlık (12.04.2020, 22:00) vaka verilerini ve farklı bir açıdan ülkelerin Koronavirüs’le mücadeledeki başarı durumlarını paylaşacağım.
Asrın salgını Koronavirüs’le ilgili olarak dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde yeni Covid-19 vakaları maalesef çıkmaya devam ediyor. Verilen Koronavirüs vaka sayılarına göre (anlık) ülkeleri sıraladığımızda ilk 3 sırada Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İspanya ve İtalya’nın olduğunu görüyoruz. Aşağıda Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre oluşturduğum tabloda, Koronavirüs vaka sayısı 2000’in üzerinde olan ülkeleri paylaştım. Yani bu tabloda bir ülkenin olmaması, vaka sayısının 2000’in altında olduğu anlamına geliyor.
Koronavirüs Vaka Sayıları
Tablodan da görüleceği üzere ülkemiz Koronavirüs vaka sayıları açısından 9. sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 12 Nisan 2020 itibariyle Türkiye’de 56.956 Koronavirüs vakası tespit edilmiş.
Vaka sayısının çok olması bir ülke için elbette ki istenilen bir şey değildir. Dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizde de vaka sayısı ne olursa olsun, hastaların şifa bulması için tüm sağlık personeli ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Peki bu ülkeler hastaları iyileştirmede gerçekten başarılı bir yüzdeye sahipler mi? Bunu nasıl anlayacağız?
Sadece Koronavirüs vaka sayıları bunu açıklıyor mu?
Yani vaka sayısının az olması o ülkedeki ölüm sayısının da az olduğu anlamına mı geliyor? Koronavirüs vaka sayıları çok olan ülkelerde, sayısal olarak ölüm sayıları çok gibi görünse de, vaka sayısına göre ölüm sayılarını oranladığımızda aslında bazı ülkelerde vaka sayısına göre ölüm oranının çok düşük olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde ölüm sayısı az gibi görünen bir ülkede, vaka sayısına göre ölüm oranının aslında çok yüksek olduğu da görülüyor. Örneğin Hollanda. Vaka sayısı olarak ülkemizin yarısı kadar ancak ölüm oranı %10.
Yukarıdaki tabloda yer alan ülkeleri bir de ölüm oranlarına göre sıraladım, bakalım sıralama değişecek mi?
Bu tabloya göre Fransa, ilk tabloda 5. sıradayken, yani vaka sayısına göre en yüksek 5. ülkeyken, ölüm oranına göre 2. tabloda ilk sıraya geçiyor. Vaka sayısına göre ölüm oranı %15,1, yani oldukça yüksek! Fransa’da 100 kişiden 15’i maalesef vefat ediyor.
Diğer taraftan ABD’ye bakalım. Son Koronavirüs vaka sayıları açısından, ABD en yüksek hasta sayısına sahip ve ilk tabloda 1. sırada yer alıyor. Ancak ölüm oranına bakıldığında 21. sıraya inmiş. Ölüm oranı %4. Fransa’ya göre hastaların iyileştirilmesi mücadelesinde daha iyi durumda. ABD’deki salgınla mücadele, ölüm oranına bakıldığında Çin’le aynı düzeyde (%4,1). Tabii ki burada nüfusa göre vaka sayı oranına bakmıyorum, burada dikkati, vaka sayısına göre, yani hastaların ne kadarının sağlığına kavuşturulmuş olduğuna çekmeye çalışıyorum.
Bir diğer ilginç örnek Almanya. Koronavirüs vaka sayıları açısından anlık olarak 126.472 vaka sayısı var, yani oldukça yüksek. Zaten ilk tabloda görüleceği gibi 4. sırada. Ancak vaka sayısına göre ölüm yüzdesine bakarsanız Almanya’nın 32. sıraya indiğini yani %2,3 olduğunu görüyoruz. Yani hastalanan 100 kişiden yaklaşık 98 kişi şifa buluyor.
Peki tüm bu rakamlar ne anlama geliyor?
Bir kere ülkelerdeki sağlık sistemlerinin ne kadar iyi olup olmadığını ölüm yüzdelerinden anlayabiliriz. Almanya örneğine göre vaka sayısı çok olmasına rağmen, ölüm oranının %2,3 gibi düşük bir oran olması, Almanya’da sağlık sisteminin, hastane ve sağlık personelinin oldukça yeterli olduğunu gösteriyor. Bir de Çin örneğine bakalım. Bir kaç ay sürmüş olsa da, Çin’de Koronavirüs’ün tehlike olmaktan çıktığını ve diğer ülkelere göre normal hayata dönmüş olduklarını basından öğrendik. Psikolojik olarak Çin’in virüsle mücadelesinde çok başarılı olduğunu düşünüyoruz, ancak Çin’deki ölüm oranı %4,1, yani Almanya’dan hatta ülkemizden bile fazla.
Türkiye’de Durum Nasıl?
Ülkemize gelirsek, Türkiye vaka sayısına göre 9. sırada olmasına rağmen ölüm oranına göre % 2,1’le ülkeler sıralamasında 35. sırada. Bu oldukça sevindirici bir haber bizler için. Yani ölüm oranına göre, Almanya’dan bile daha iyi bir sıralamaya sahibiz. 2. tabloya bakarsanız, İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Avusturya, Çin ve pek çok ülkeden daha iyi bir orana sahip olduğumuzu görüyoruz. Şöyle diyebiliriz, Fransa’da 100 hastadan 15’i ölürken, Türkiye’de 100 hastadan sadece 2’sini kaybediyoruz. (Keşke bu oran %0 olsa). Pozitif bir şekilde ifade etmek gerekirse, Fransa’da 100 kişiden 85’i sağlığına kavuşurken, ülkemizde yaklaşık 98’i şifa buluyor.
Kaynaklardan araştırdığım kadarıyla yoğun bakım ünite sayısı olarak Almanya’dan sonra 2. sıradayız. (Ülkemizde sağlık sisteminden en çok şikayet edenlerden birisiyim aslında) Ölüm oranımızın düşük olmasının bir nedeni de, genç nüfusumuzun fazla olmasından da kaynaklanabilir diye düşünüyorum. Bir de Türkiye’deki sağlık hizmetinin ücretsiz olması, yani Amerika’daki gibi çok pahalı olmaması, tabii ki bir de doktorlarımızın dünya çapında kalifiye doktorlar olması ve onların fedakar hizmetleri de (tüm olumsuzluklara rağmen) artılarımız arasında sayılabilir.
Pembe bir tablo çizmek değildi amacım, ancak bu zor günlerde çok fazla felaket tellallığı yapanlar olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca bu zor süreçte çok fazla kaygı ve endişenin bağışıklık sistemimize zarar vereceğini unutmayalım. Ben sadece konuyu farklı bir bakış açısıyla irdelemek istedim. Bu tablo tedbiri elden bırakacağımız anlamına gelmesin.
Ülkemizdeki Koronavirüs vaka sayıları, yapılan testlerin de artmasıyla gün be gün artıyor. Umuyorum ki vaka sayılarındaki artış, daha yatay bir seyir izler ve sonra da eğri aşağı doğru hızla iner. Temennim, bu salgından tüm dünya ülkeleri olarak en kısa zamanda kurtuluruz ve eski günlerimize kavuşur, sevdiklerimizle de doya doya kucaklaşırız.
camekanS olarak Evde Kal Türkiye diyorum.. #evdekal
Not: Yukarıdaki yorumlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiği rakamların doğru olduğu kabul edilerek yapılmıştır.
İlgili diğer yazılar
♦ Hamileleri Koronavirüse Karşı Koruyacak 16 Önlem
♦ Coronavirüs (Covid-19) Hakkında, Doğru Bilinen 8 Yanlış!
♦ Covid-19: Virüslerin Ofislerdeki Yayılma Yolları!
♦ Koronavirüs kategorisi altındaki diğer yazılar için buraya basın
♦ Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu
[…] Koronavirüs Vaka-Ölüm Sayıları Bize Ne Söylüyor? […]
[…] Koronavirüs Vaka-Ölüm Sayıları Bize Ne Söylüyor? […]
Comments are closed.