Sabahları ağız kokusu neden olur?
Sabahları ağız kokusu neden olur, ağız kokusunu giderme yöntemleri nelerdir, ağız kokusuna ya da nefes kokusuna kesin çözüm var mıdır? Eminim çoğu kişinin hayatında bunlara benzer sorunlar olmuştur. Hayat öyle romantik filmlerdeki gibi değil maalesef. Çoğumuz, uyanır uyanmaz ağzımızdan gelen kokuya aşinayız.
Öncelikle ağız kokusuna ne neden olur, bunu fark etmek veya araştırmak gerekir. Günlük alışkanlıklarımız ağız kokusuna sebep olabileceği gibi, bazı hastalıklar da ağız kokusunun nedeni olabilir. Sabahları ağız kokusuyla uyanmak çok hoş olmasa da, bu konuda ne yapılabilir ona bakalım.
Ağız kokusunun nedenleri neler?
Gıdalar: Soğan, sarımsak vs. gibi baharatlı gıdalar
Sigara: Sigara, ağız kokusuna neden olan önemli bir faktördür.
Kötü diş hijyeni: Dişlerin temizliğine dikkat edilmemesi sonucunda çürük dişlerin oluşması veya diş aralarında biriken bakteriler nedeniyle ağızda koku meydana gelir.
Bazı sağlık problemleri: Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bademcik enfeksiyonları, şeker hastalığı (diabet), reflü hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, diğer bazı mide hastalıkları, midede bulunan helikobacter pilori mikrobu, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da, bu duruma neden olabilir.
Ağız enfeksiyonları: Ağız içinde enfeksiyona neden olan durumlarda da, ağız kokusu kaçınılmazdır.
Bazı ilaçlar: Antihistaminikler (kaşıntı giderici) ve bazı idrar söktürücü ilaçlar da yan etki olarak, kötü ağız kokusuna neden olabilir.
Gebelik: Hormonal değişimler, yeterli sıvı alamama, yeme alışkanlığının değişmesi, bulantı ve kusma sonucu, kişide kötü ağız kokusu olabilir.
Ağız kuruluğu: Tükürük salgısının yeterli olmaması da, ağız kuruluğuna neden olabilir.
Diğer sebepler: Alkol kullanımı veya aşırı dozda vitamin ilacı tüketimi de ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu, bazen pskiolojik olup, hastanın duyduğu, ancak yakınlarının duymadığı, yani kokunun olmadığı bir ağız kokusu şeklinde de olabilir. Burunda tıkanıklık olanlarda, ağızdan sık nefes almaya bağlı da, kötü ağız kokusu oluşabilir.
Sabahları ağız kokusu neden olur, ağız kokusu için çözüm yolları nelerdir?
Ağız kokusu ile ilgili bu genel bilgiyi verdikten sonra, herhangi bir ilaç kullanmadığınız, başkaca bir rahatsızlığınız olmadığı, baharatlı gidalardan da tüketmediğiniz halde sabahları ağız kokusu neden olur, ne yapabiliriz onu görelim.
1) Yatarken dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara kullanmayın – sabahları ağız kokusu neden olur
Gargaralar nefesinizin kısa bir süre için taze kokmasını sağlar ancak diğer taraftan ağzınızı kurutabilir. Piyasada satılan çoğu gargara alkol içerir ve ağzınızın doğal tükürük üretimini etkiler. Vücudunuz geceleri daha az tükürük ürettiğinden dil ve diş etlerinizde bakteriler ürer ve bunlar da ağız kokusuna sebep olur.
2) Ağzınız açık uyumayın
Çoğumuz uyurken ağzımızdan nefes alırız ve bu da ağız kuruluğuna sebep olur. Ağız kuruluğu, daha önce de bahsettiğimiz gibi bakterilerin ağızda yerleşmesine sebep olur. Aslında ağızdan nefes almak, kronik ağız kokusuna ek olarak diş çürümesine ve diş etlerinin kanamasına bile yol açabilir. Bunun nedeni, ağızdan nefes aldığımızda ağız pH dengesini etkilemesi ve ağız ortamındaki bakteri türlerini değiştirmesidir.
3) Yağ ile ağzınızı çalkalayın
Bu yöntem Hindistan’da ortaya çıkmıştır ve dişleri beyazlattığı ve diş sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Bir çorba kaşığı zeytinyağ alın ve 15-20 dakika ağzınızda çalkalayıp tükürün. Ağız kokusuna neden olan bakteriler bu yağa yapışır ve içinde çözünürler. Bunun için istediğiniz yağı kullanabilirsiniz ancak pek çok kişi güzel tadı nedeniyle hindistancevizi yağını tercih etmektedir.
4) Kahveye dikkat edin – sabahları ağız kokusu neden olur
Sabah içilen kahve çok keyifli olsa da, akşamları içilen kahveler ağız kuruluğuna sebep olabilir. Ağız kuru olunca da tükürükler azalacağı için bakteriler çoğalır. Hatta kahveye konan süt veya kremanın da ağız kokusunu tetiklediği görülmüştür.
5) Dilinizi fırçalamayı unutmayın
Bakteriler sadece dişlerde değil dilimizde de barınabilirler. Dişlerinizi akşam yatmadan önce fırçaladıktan sonra, dilinizi de fırçalayabilirsiniz. Dilinizi temizlemek için mutlaka bir dil sıyırıcısına ihtiyacınız yok, normal yumuşak kıllı bir diş fırçası işinizi görecektir.
6) Gün içerisinde nasıl nefes aldığınıza dikkat edin
Gün boyunca nasıl nefes aldığınızı fark edemeyebilirsiniz. Sürekli olarak ağzınızdan nefes alıyorsanız bu, ağzınızın kokmasına neden olabilir. Burnunuzda herhangi bir tıkanıklık varsa bunun çözümlerini araştırın. Sonrasında da sürekli olarak burnunuzdan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirin. Böylelikle gece de burnunuzdan nefes alırsınız.
7) Başucunuzda su bulundurun
Gece yatmadan önce başucunuza bir bardak su koyun. Gece uyandığınızda 1-2 yudum su içmeniz ağzınızın kurumasını önleyecek ve sabah uyandığınızda ağzınız kokmayacaktır. Yalnız suyu başucunuza ağzı açık şekilde değil (içinde bakteriler ürememesi için) ağzını kapatarak ya da şişeyle koyun.
Yani sözün özü; önemli olan ağzınızın kurumamasını sağlamak aslında. Ağzımızın düzenli olarak tükürük üretmesi önemlidir. Bakterilerin çoğalmaması için ağzımızın nemli kalması gerektiği sanırım anlaşılıyor.
Yazıyı faydalı bulduysanız arkadaşlarınızla aşağıdaki sosyal medya butonlarından paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: 1
camekanS size şunları da öneriyor
- Her Gün Yürüdüğünüzde Vücudunuzda Olan 11 Şey
- Eyvah! Çocuğumun Ağzında Yaralar Var; Ağız Ülserine 11 Etkili Ev İlacı
- Sağlıklı ve Düz Bir Karın İçin Suyunuza Ekleyeceğiniz 6 Malzeme
- Bu kategorideki diğer yazılar için buraya basın
- Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu