Uykusuzluk Neden Olur?

Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyuyamamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Bu hastalık uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur. Peki uykusuzluk neden olur?

İnsanların %30’u uykusuzluktan şikayet ederler ve kronik uykusuzluk nedeni ile uyku ilacı kullananların sayısı günden güne artmaktadır.

Yatağa uzandığınızda ve bir yatma ritüeli oluşturduktan sonra neden hala yeterince uyuyamadığınızı merak edebilirsiniz. Uykusuzluğun genellikle stres benzeri psikolojik sebeplerden olduğu düşünülse de, belki de sorun, düşünmediğiniz küçük şeyler de olabilir. Uykusuzluk neden olur ya da uykusuzluğun sebepleri nelerdir hakkındaki bu yazıda, olabilecek tüm faktörleri inceleyerek uykusuzluğunuza bir çözüm bulmaya çalışacağız.

Şimdi uykusuzluğa neden olabilecek bu küçük detaylara geçelim bakalım.

1) Sentetik Nevresim Takımı

 uykusuzluğun sebebi nedir
© brightside.me/

Doğal malzemelerden yapılmış yatak takımları her zaman daha sağlıklıdır ve daha iyi nefes alabilirlik sağlar. Ayrıca nemi daha iyi emerler. Buna mukabil, sentetik nevresimler ısıyı hapseder ve gece terlemelerine sebep olurlar. Belki de bütün gece yatakta savrulup durmanızın, ertesi gün de sürekli uyku hali içerisinde dolanmanızın nedeni sağlıksız nevresimleriniz olabilir.

2) Uçucu Yağlar

uyku problemleri kronik uykusuzluk nedenleri
© brightside.me/

Bazı insanlar hoş kokuları veya sakinleştirici özellikleri nedeniyle yatak odalarında uçucu yağlar kullanırlar. Lavanta gibi bazı uçucu yağlar sakinleşmemize yardımcı olsa da, çoğu tam tersini yapar. Narenciye esansiyel yağlar sizi uyanık tutabilir. Hatta, esansiyel yağları yastığınıza püskürten insanlardansanız, gece boyu bu kokuları içinize çekmenin hormonlarınızı da etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle bozulmuş bir uyku döngüsü, hormonal bir dengesizliğe bağlanabilir.

3) Tiroid Sorunları

sürekli uyku hali neden olur
© brightside.me/

Tiroid sorunları olanlar uyku apnesinden (nefes almada duraklamalar) muzdarip olma eğilimindedir. Düzenli uyanmalara neden olabilir, bu nedenle bir gece uykusundan sonra enerjik olmak yerine yorgun hissedebilirsiniz. Bu tür şikayeti olanlar en kısa sürede uzman bir doktora baş vururlarsa, bu sağlık sorunun üstesinden gelebilirler.

4) Magnezyum Eksikliği

uykusuzluk sebepleri
© brightside.me/

Magnezyum, uyku kalitenizi etkileyen temel bir elementtir. Vücudunuz magnezyum yönünden yoksunsa kaliteli bir uyku uyumanız imkansız hale gelir. Ayrıca, düşük magnezyum seviyeleri kas seğirmesi veya huzursuz bacak sendromunu da beraberinde getirir. Bu nedenle magnezyum takviyesi uykusuzluğunuza bir çözüm getirebilir.

5) Bitkiler uykusuzluk neden olur

uykusuzluğun nedenleri
© brightside.me/

Yatak odanıza bitki koyarken dikkatli olmalısınız. Bazı ev bitkileri insanlar için toksik olabilir. Astım hastasıysanız veya alerjiniz varsa bazı bitkiler bu durumu tetikleyebilir. Ayrıca topraktaki küf veya diğer bakteriler zarar verebilir ve bunun sonucunda uyku kalitenizi kötüleştirebilir.

6) Huzursuz Bacak Sendromu

uyku problemi uyku bozukluğu
© brightside.me/

Huzursuz bacak sendromu, genellikle bacaklarınızdaki hoş olmayan hisler nedeniyle uzuvlarınızı hareket ettirme dürtüsü ile karakterizedir. Bacaklarınızdaki karıncalanmayı veya yanma hissini durdurmak için uyanmak zorunda kalırsınız. Bu sendrom ellili yaşlardaki insanlarda daha sık görülür. Sendrom, bozulmuş uykunun nedeni veya bunun bir yan etkisi olabilir.

7) Sıcak Ortam uykusuzluk neden olur

uyuyamama nedenleri
© brightside.me/

Geceleri vücut ısımız biraz düşerek uykuya dalma zamanının geldiğinin sinyalini verir. Ancak, yatak odasında bir ısıtıcı varsa, vücudunuz yatma zamanının geldiğini anlayamayabilir. Dahası, ısıtıcılar çok miktarda karbon monoksit üretir ve bu da büyük miktarlarda sağlığımıza zarar verebilir.

8) Gece Lambası uykusuzluk neden olur

uykusuzluk çözüm

Yatmadan önce ışıkları tabi ki kapatıyoruz ancak bazı insanlar gece lambası olmadan uyuyamazlar. Ancak vücudumuz ne yazık ki tamamen karanlıkta daha kolaylıkla uykuya dalmaktadır. Ayrıca doktorlar da hiç bir ışık kaynağının kullanılmaması konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Artık gece lambasından vaz mı geçsek?

Umarım uykusuzluğunuzun sebeplerini yukarıda saydıklarımızı da dikkate alarak değerlendirirsiniz. Belki de çözüm çok basittir.

 

Kaynak: 1

 

camekans size şunları da öneriyor…

Kalp Krizinden 1 Ay Önce Vücudunuz Sizi Bu 8 Sinyalle Uyaracaktır 

* Sabahları Ağız Kokusu Neden Olur? Çözüm Nedir? 7 İpucu

Her Gün Yürüdüğünüzde Vücudunuzda Olan 11 Şey

* Bu kategorideki diğer yazılar için buraya basın

* Anasayfa

Abone olmak ister misiniz?

Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Sanırım bir yanlışlık oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz