Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir? Bir ay öncesinde kalp krizinin belirti verebileceğini biliyor muydunuz? Elbette ki kalbimize iyi bakmak ve krizden korunmak en doğru yoldur, ancak kalp krizi henüz olmadan vücudumuzun bazı belirtiler verebileceğini de unutmayalım. Belirtileri bilirsek erken dönemde uzmana görünerek kötü sonuçlardan kurtulabiliriz.
Özellikle kalp krizi konusunda risk altındaysanız bu makaleyi mutlaka okumalısınız. Kalbimiz krize girmeden 6 ay öncesinde bile bize bazı uyarılar verebilir. Bu uyarılardan bazıları sizde varsa, bir uzman doktora görünmenizde fayda olabilir.
Şimdi kalp krizi belirtileri nelermiş görelim.
1) Olağandışı Yorgunluk

Aşırı yorgunluk, yaklaşan bir kalp krizini gösteren ana semptomlardan biridir. Bu semptom kadınlarda daha sık görülür. Bahsettiğimiz yorgunluk fiziksel veya zihinsel bir yorgunluk değildir. Bu yorgunluklar dinlenerek gün sonunda etkisini yitirirler. Kriz öncesi hissedilen yorgunluk, aşırı yorgunluk hissiyle seyreder ve dinlenerek geçmez, gün sonunda artar. Bu belirti oldukça belirgindir ve gözden kaçmayacaktır. Bazen yatakları düzeltmek veya duş almak gibi basit görevleri bile yerine getirmek oldukça yorucu olabilir.
2) Mide sıkıntıları

Karın ağrıları, midede bulantı veya şişkinlik hissi gibi karın bölgesi ile ilgili şikayetler, kalp krizi belirtileri arasında en yaygın semptomlardan birkaçıdır. Kadınlar ve erkekler arasında eşit derecede görülme olasılıkları vardır.
Kalp krizi öncesi karın ağrıları epizodik (ara sıra meydana gelen) bir yapıya sahiptir, yani hafifler ve kısa süreler içinde geri döner. Fiziksel gerginlik, mide ağrılarını kötüleştirebilir.
3) Uykusuzluk

Uykusuzluk, kadınlarda daha yaygın olan kalp krizi veya inme riski belirtisidir. Uykusuzluğun yanında genellikle yüksek düzeyde kaygı ve dalgınlık da görülür. Kalp krizi belirtisi olan uykusuzluk; uykuya başlama güçlüğü, uykuyu sürdürmede zorluk ve sabahları erken uyanma şeklinde seyreder.
4) Nefes darlığı

Nefes darlığı ya da derin nefes alamama da kalp krizi ön belirtileri arasında sayılabilir. Bu belirti genellikle kalp krizi geçirmeden 6 ay öncesine kadar, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Yeterince derin nefes alamadığınızı hissetmek, nefes darlığı ya da baş dönmesi gibi belirtiler tıbbi bir durumun uyarı işaret olabilir.
5) Saç dökülmesi

Kalp hastalığının bir başka göstergesi saç dökülmesi olabilir. Çoğunlukla 50 yaşın üzerindeki erkeklerde bu belirti daha yaygın görülse de bazen kadınlarda da görülebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, yaş ilerledikçe saçların zaman zaman dökülmesinden ziyade belirgin bir dökülme olmasıdır. Kalp krizi öncesinde olan saç dökülmeleri, özellikle daha çok başınızın tepesinde başlar.
6) Düzensiz kalp atışı

Düzensiz kalp atışları genellikle atlanan vuruşlar veya aritmiler (kalbin çok hızlı veya yavaş atması) şeklinde görülür. Özellikle kadınlarda panik atak ve anksiyete de eşlik eder. Fiziksel aktivite sonrası artan kalp atım hızı ile karıştırılmamalıdır. Aniden ortaya çıkması veya kalp atım hızındaki tuhaflık sizin için bir uyarı niteliği taşımalıdır. Düzensiz kalp atışı 1-2 dakika sürer ve geçmemesi durumunda baş dönmesi ve aşırı yorgunluk hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda hemen doktorunuzu arayın.
7) Aşırı terleme – kalp krizi belirtileri

Normalinden fazla terleme, kalp krizinin erken uyarı işareti olabilir. Bu durum günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Aşırı terleme genellikle kadınlarda daha sık görülür ve menopoza özgü sıcak basmaları veya gece terlemeleri ile karıştırılır.
Dikkat etmeniz gereken, terlemenin hava sıcaklığından veya fiziksel efordan bağımsız olarak ortaya çıkmasıdır. Terleme, geceleri daha fazla görünür ve çarşaflar sabah uyandığınızda nemli olabilir.
8) Göğüs ağrısı – kalp krizi belirtileri

Erkekler ve kadınlar, farklı yoğunluk ve şekillerde göğüs ağrıları yaşarlar. Göğüs ağrısı özellikle erkeklerde göz ardı edilmemesi gereken ve yaklaşan bir kalp krizi belirtisidir. Kadınlarda bu belirti % 30 oranında kendini gösterir. Göğüs ağrısı daha sonra bir veya iki kolda (daha sıklıkla sol kolda), alt çenede, boyunda, omuzlarda veya midede rahatsız edici hislere dönüşebilir. Kalıcı veya geçici bir karaktere sahip olabilir.
Risk faktörleri – kalp krizi belirtileri
Kalp krizi belirtilerini dikkatli takip ederek, krizi aylar öncesinden yakalama şansına sahibiz. Ancak hepimiz obezite, fiziksel egzersiz eksikliği ve sigara içme gibi en yaygın risk faktörlerini de biliyoruz sanırım. Bu nedenle 2 yılda bir veya genetik yatkınlığınıza göre yılda bir kez kalp sağlığınızı kontrol ettirmenizde yarar var.
Kaynak: 1
camekanS size şunları da öneriyor
- Sabahları Ağız Kokusu Neden Olur? Çözüm Nedir? 7 İpucu
- Her Gün Yürüdüğünüzde Vücudunuzda Olan 11 Şey
- Eyvah! Çocuğumun Ağzında Yaralar Var; Ağız Ülserine 11 Etkili Ev İlacı
- Bu kategorideki diğer yazılar için buraya basın
- Anasayfa
Abone olmak ister misiniz?
Sizi yeni yazılar çıktığında haberdar ederiz.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz
Sanırım bir yanlışlık oldu